PHP Dizide İlk ve Son Eleman Nasıl Alınır? (Array First – Last Element)

Kullerian
5
(5)

Bu yazıda php dilinde tanımlanan bir arrayin (dizinin) ilk ve son elemanını nasıl alıp ekrana bastırabiliriz bundan bahsedeceğim.

Php’de diziyi bir değişkene atadıktan sonra bu değişkenin içinde örneğin “Web Yazılım”, “Kurumsal”, “Tasarım”, “E-ticaret”, “Blog” isimlerinde 5 tane string değişkenimiz olsun. Bu 5 değişkenden birincisini (Web Tasarım) almak için current fonksiyonunu veya değişken sonuna [0] yazarak kullanabilirsiniz. ( current($degisken) veya $degisken[0] şeklinde )

Son veriyi almakta bazen sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bunun için PHP’nin çok basit bir fonksiyonu var. end() fonksiyonu. İlk elemanda current fonksiyonundan bahsettim aynı şekilde kullanılıyor. $degisken dizimizin içinde bulunan 5 elemandan sonuncusunu end($degisken) ile alabiliriz.

Aşağıda kullanımını anlatan örnek bir kod blogu paylaşıyorum. echo ile ekrana bastırdım, siz bunun yerine $sondegisken = end($degisken); şeklinde son veriyi başka bir değişkene de atayabilirsiniz.

<?php
// Array'i tanımlıyoruz.
$kullerian = array("Web Yazılım", "Kurumsal", "Tasarım", "E-ticaret", "Blog");
//İlk elemanı yazdırıp bir satır atlatıyoruz.
echo current($kullerian) . "<br>";
//Son elemanı yazdırıyoruz
echo end($kullerian);
?>

Dizideki herhangi bir elemanı almak isterseniz ilk elemanda kullandığım index yöntemini kullanabilirsiniz. n. eleman için [n-1] kullanımı yapılmalıdır. Siz 5 eleman yazdığınızda bu elemanlar 0’dan başlanarak indexe atılıyor.

1. eleman -> 0
2. eleman -> 1
.
.
.
5.eleman -> 4

olacak şekilde 1 eksiği olarak indexlere atılıyor. Eleman sayısı belli olmadığında end() fonksiyonu kullanışlı olabilir fakat eğer 10 elemanlı bir array olduğu belliyse ve bu arrayde eleman sayısı değişmeyecekse $degisken[9] şeklinde de son elemanı alabilirsiniz.

Kullanımı oldukça basit. Kafanıza takılan bir şey olursa yorum kısmında belirtebilirsiniz 🙂

Yazımı beğendiniz mi?

Puan vermek için yıldızlardan birine tıklayabilirsiniz.

Ortalama Puan 5 / 5. Oy sayısı: 5

Henüz puan verilmemiş. İlk puan veren sen ol!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir